Парапланеризъм

Парапланеризъм и безмоторно летене в покрайнините на КюстендилПарапланеризмът е най-простият, лесен и финансово достъпен начин на летене. Парапланерът представлява крило, което се  пълни с въздух от въздушния поток и позволява на парапланериста да полети. Той е безмоторно средство за летене, но благодарение на възходящите въздушни течения добрите пилоти могат да прелят дори повече от 400 км и да се издигнат на височина над 7000 метра. Необходими са: крило, сбруя (седалка), здрави обувки, подходящ склон, вятър, възходящи термални потоци и желание.  Да лети с парапланер на практика може всеки без ограничение на пол и възраст - мъже и жени, деца, дори и до 80-годишни фенове. В най-лекия случай е необходимо да се направят 4-5 бързи крачки при излитане. Физическите натоварвания в нормален полет са малки. При сполучливо кацане се стъпва на земята все едно се слиза от бордюра на улицата. Начинаещият парапланерист задължително трябва да се води от опитен пилот или квалифициран инструктор, а без да взимате уроци може да изпитате удоволствието от летен с парапланер, като се насочите към тандемен полет с инструктор.

В България има много места, където може да се практикува парапланеризъм сред тях са: Конявската планина и Осоговската.

Конявската планина е предпочитано място за любителите на екстремните спортове – безмоторно летене и делтапланеризъм, поради топлите въздушни течения. Най – подходящото време за летене е през юни, юли, август, септември, и октомври. Тук се провеждат национални и международни състезания.

Вятърът е ориентиран запад-югозапад-юг. Височината е 750 м., над морска височина е около 1470 м. При полетите се стартира от каменисто – тревиста поляна до телевизионната кула на върха на Конявската планина, а мястото за кацане са поляни в подножието на хълма. Мястото е достъпно за автомобили – има асфалтов път към телевизионната кула, отбивка на пътя София – Кюстендил.

Другото място от където може да се насладите на летене с парапланер в района на град Кюстендил се намира в планина Осогово, в близост до хижа Иглика. Хижата  се намира на 11 км от град Кюстендил, като до нея се  стига по асфалтов път. Разположена е на 1336 м. надморска височина в местността “Широки поляни”.  Кацането става в широка поляна намираща се между кварталите Младост и Върташево.

 

 

 

Вижте също ...

Пещерата на Свети Иван Рилски в село Гър…

24-11-2009 Hits:9773 Природни забележителности Студио Видеограф

  Пещерата за която се твърди, че е обитавана от Свети Иван Рилски се намира над село Гърбино. На около 5 километра от селото в местността "Светата вода" между венец от...

Вековни секвои краи Ючбунар

23-11-2009 Hits:15436 Природни забележителности Студио СС Дизайн

Три уникални вековни секвои - гигантея гордо се извисяват в местността „Ючбунар” в района на кюстендилското село Богослов. Те са обявени за природна забележителност през 1989 година с цел опазване...

Ловен туризъм

21-10-2010 Hits:5566 Планински туризъм Студио Видеограф

Ловът е една от най-древните човешки дейности, като от източник на храна и облекло в миналото днес той се е превърнал по скоро в спорт, хоби и привилегия на богатите...

Сайта Туристическа дестинация Кюстендил е изграден от Студио Видеограф на базата на Joomla!
Всички снимки в сайта са авторски, ползването им с каквато и да е цел е възможно само след писмено разрешение от автора им!