Църква Свети Великомъченик Мина гр. КюстендилЦърква Свети Великомъченик Мина се намира в западната част на град Кюстендил между улиците “Цар Освободител” и “Хаджи Йоаким”. Построена е през 1934 г. в съседство със старата възрожденска църква "Свети Мина" по проект на архитект Антон Торньов. През 1923 г. църковното настоятелство на старата църква "Свети Мина" взема решение да бъде построен нов храм. Обявява се конкурс и проекта на софийският архитект Антон Торньов печели първа награда. Основите на новия храм са положени на 20.06.1926 г. По своята архитектура той е умален образец на църквата "Свети Александър Невски" в София. Окончателното приемане на обекта става на 12.07.1933 г. Освещаването на храма е извършено на 04.11.1934 г. от софийския митрополит Стефан.

Църквата впечатлява със своята архитектура има два високоповдигащи се купола с голям брой прозоречни ниши. Единия купол означава Исус Христос, главата на църквата, а двата са неразделимата двусъставна природа на Богочовека. Постройката е богато украсена с фасадни корнизи и орнаменти. Сградата е двуетажна, като под целия храм има изба. Вътрешното пространство е покрито със стенописи. Митрополитският трон е дърворезба с природни мотиви. Страничните облегалки са разположени върху приклекнали лъвски тела, символ на мощта и силата на църквата. Трона е дар от чиновете на 13-ти Рилски пехотен полк- 04.11.1934 г. царският трон е по-широк, двоен, също дърворезбован, с два клекнали до него лъва, страничните облегалки са подпрени в предния край върху птичи тела, а отстрани под арковидни извивки с колонки са дърворезбовани птиците феникс. Иконостаса е дело на Коста, Евтим и Петър Филипови от от село Осой, сега в Република Македония. Художникът Апостол Христов Фръчков от София, изработва иконите на иконостаса, изографисва и декорира иконописите и цялата вътрешна обстановка. Камбанарията при храма е масивна, в долния си край четири стенна, а в горния осем стенна. Висока е 11 метра и е построена в 1902-1904 г. от майстор Иванчо Тодоров.

Църквата на практика е първото благотворително заведение в града – тя е издържала със свои средства сираци, давала им е квартира, храна, облекло, също е подпомагала и бедни семейства. С решение от 15.09.1934 г. се поставят възпоменателни мраморни плочи при западния вход на новия храм, върху които са изписани имената на загиналите за родината войници от град Кюстендил.

Портик от юг води към малък параклис с аязмо - светена вода - вярва се, че водата е помогнала и помага на много болни хора да намирят спасение и изцеление тук.

Църквата, която носи името на християнския светец Свети Мина Котуански (Фригийски) е една от най-внушителните и представителни църкви в цяла България и в момента е действащ храм на Българската православна църква .

За написването на материала е ползвана информация от http://sveti-mina.hit.bg/ и книгата "Осоговската планина - култът към Св. Мина в Югозападна България", 2002, Кюстендил, автор Йордан Котев

Сайта Туристическа дестинация Кюстендил е изграден от Студио Видеограф на базата на Joomla!
Всички снимки в сайта са авторски, ползването им с каквато и да е цел е възможно само след писмено разрешение от автора им!