Скакавишки водопад

Водопадът Полска Скакавица се намира в северната част на Кюстендилския край в близост до селата Полска Скакавица и Ръждавица. Един от най-високите и красиви водопади в България отстоява само на 18 километра североизточно от град Кюстендил, на десния бряг на река Струма.

Височината на водния пад е около 53 метра, с което водопадът се нарежда на трето място в България. Той е обявен за природна забележителност през 1968 година. Водопадът се образува от реда Широки дол – десен приток на река Струма. Водите на потока, който образува Скакавишкия водопад се формират западно от него от карстови извори. Преди милиони години земната кора се е пропукала и е създала висок праг, който постепенно се е превърнал във висока тераса, от която пада водопада сега. Тази тераса се издига при голям меандър на река Струма в Земенския пролом. Водите на водопада са формирали по пътя си корубести стъпала

Върху терасата на водопада живописно е разположена махала на село Полска Скакавица, а в непосредствена близост до водния пад се намира православния храм “Свети Димитър”. Църквата е построена от майстор Георги Манчов през 1892 година върху основи на стара късно-средновековна църква и е със запазени стенописи и славянобългарски надписи. Това и нейната близост със Скакавишкия водопад ги прави уникална туристическа дестинация.

В дясно от водопада, при идване от жп спирка Скакавица стои като страж, пазещ водопада баира "Драганов камък". Според легендата хубавата девойка Драгана, подгонена от турци извикала "С турчин не тръгвам, ханъма не ставам, вярата си не сменям, аз съм българка" и скочила от скалата.

Видео разходка до Скакавишкия водопад

Има два начина да стигнете до тези прекрасни места. Първият вариант е да пътувате с влак по ж.п. линията Кюстендил - София и да слезете на ж.п.спирка Скакавица.След това трябва да вървите по релсите на влака в посока Кюстендил и да преминете през един тунел. Тръгвате по пътеката която завива покрай изоставената къща и след около 30 минути нормално ходене се озовавате на една красива полянка, а над вас е водопадът. Така имате възможност да видите водопадът отдолу – там където пада. А ако ви се разхожда може да се качите и до църквата “Свети Димитър” и извора на водопада, т.е. да го видите отгоре. Пътеката не е трудна и не са необходими специално оборудване, екип и обувки, за да преодолеете разстоянието.

Другият вариант е ако разполагате с автомобилен транспорт. Джипът и високопроходимата техника не са задължителни, но не е зле автомобилът с който се отправяте към водопада да е по-висок. От Кюстендил се преминава през село Ръждавица и се поема по пътя за селата Полска Скакавица и Полетинци. Малко преди да влезете в село Полска Скакавица има указателна табела която ви упътва да завиете надясно по черния път. След около четири километра има още една табела при която трябва да завиете отново на дясно и след около половин километър пътя свършва и се озовавате много близо църквата „Свети Димитър”, а Скакавишкия водопад е точно под нея. От тук вече трябва да слезете пеша по пътеката за да излезете на поляната от която се откроява прекрасна гледка към Скакавишкия водопад в цялата му прелест.

Много близо до водопада Полска Скакавица е и Гърбинският навлак, който е със статут на геоложки феномен на България.

Красотата на Скакавишкия водопад намира място в творбите на Владимир Димитров - Майстора, а Константин Иречек казва за района, че това е едно от най-красивите места на Балканския полуостров!

 

Снимки на Скакавишкия водопад

 

Сайта Туристическа дестинация Кюстендил е изграден от Студио Видеограф на базата на Joomla!
Всички снимки в сайта са авторски, ползването им с каквато и да е цел е възможно само след писмено разрешение от автора им!