Само на около 20 километра от град Кюстендил се намират ски и сноуборд пистите в Осоговската планина. Цените са символични в сравнение с големите ски центрове като Банско, Боровец и Пампорово. Пътя е добър и се почиства редовно. Ски пистите в Осогово са в непосредствена близост до базата на планинските спасители. За да избегнете инциденти в планината не се надценявайте, съобразявайте се с правилата за безопасност.

Ски писта "Осогово"

Пистата е с дължина над 900 метра и широчина 45 метра. Средния наклон е 22 % при денивелация 204 метра. Влекът е тип "Котва" с капацитет 720 човека на час. Скоростта му на движение е 3,6 метра в секунда. Долната станция на ски влекът на 1634 метра надморска височина, а горната на 1838. Дължината на трасето е 913 метра.

Ски писта "Осогово " е с висока степен на трудност и е подходяща за напреднали скиори. Оборудвана е със система за изкуствен сняг и се обработва ежедневно със снегоутъпкваща техника. За любителите на силните усещания ски пистата е осветена за нощно каране.

В съседство се намира "шейнарската писта". Тя е дълга 1300 метра, но наклона е по-малък, което я прави подходяща за не чак толкова напреднали скиори. Ски пистата минава през живописна борова гора.

Ски писта "Осогово" разполага със собствен ски гардероб. При желание може да се организира ски училище за начинаещи.

 

 

Ски писта "Людмил Янков"
/носи името на кюстендилския алпинист, музикант, поет и автомобилен състезател - Людмил Янков - Людмата, участник в експедициите "Лхоце'81", "Еверест'84" и др. в Алпите, Памир и Хималаите. Людмил Янков загива трагично на 17 април 1988 г. заедно със Стоян Наков под връх Камилата в Мальовишкия дял на Рила/

Пистата е с дължина 382 метра и широчина 35 метра. Средния наклон е 17% при денивелация от 65 метра. Влекът е тип "Паничка" с капацитет 720 човека на час. Долната станция е на 1575 метра надморска височина, а горната на 1635.

Ски писта "Людмил Янков" е със средна степен на трудност, но е подходяща и за начинаещи скиори. Оборудвана е със система за изкуствен сняг, обработва се ежедневно със снегоутъпкваща машина и е осветена за нощно каране.
Ски писта "Людмил Янков" разполага със ски и сноуборд гардероб.  При горна станция на влека има заведение в което се предлагат топли напитки и храна.

На ски писта "Людмил Янков" е разположен "Осогово Фън Парк", който предлага на сноубордистите уникални изживявания преодолявайки серията от кинк бокс, кинк рейл, прав бокс, С-бокс, мини бокс и други уреди за начинаещи и напреднали.

За контакт тел. 0889/ 34-64-98 - Янко

 

Сайта Туристическа дестинация Кюстендил е изграден от Студио Видеограф на базата на Joomla!
Всички снимки в сайта са авторски, ползването им с каквато и да е цел е възможно само след писмено разрешение от автора им!